wtorek, 2 lipca 2013

Do 1000 kcal dziennie...

To także jest rodzaj diety...
Próbowałam ( dopiero teraz zdałam sobie sprawę z tego, że dość dużo przeprowadzałam eksperymentów).
Uważam, że każdy bez problemów może próbować tej diety nie jest ona drastyczna...
Lecz nie przynosi zbyt dużych efektów, oczywiście, że zawsze coś tam się schudnie, ale jeśli chcesz zr
zućić sporo kilogramów to ta diety tylko  w minimalnym stopniu może ci pomóc.
Chyba nie muszę dokładnie opisywać na czym to polega, wystarczy jeść dziennie do 1000 kcal.
Powiem Tak :
Najlepiej jeśli najmniej kaloryczne rzeczy wtedy możesz jeść częściej i więcej
Odradzam spożywać  w tym okresie fast fodów (  mają w sobie duużo kcal ) ( np. zjesz hamburgera ( 550 kcal) i wtedy do końca dnia musisz zmieścić się w 450 kcal, a pamiętaj, że zjadłaś dopiero jeden posiłek)
Jedz jakieś sery  białe warzywa owoce czasami możesz też dorzucić jakieś ciastko.
Ja w 4 lub 5 dni schudłam 2 kg ( jadłam wtedy tylko tak jak mówiłam najmniej kaloryczne rzeczy wtedy więcej schudniesz niż wtedy jak bd jeśc słodycze i fast fody mimio, że jedząc te wysoko tłuszczowe rzeczy mieścisz się w 1000 kcal ) nie wiem czy zrozumiale to napisałam...
No to by było chyba na tyle o tym wszystkim zaczynającym życzę powodzenia  :*
Perfekcyjnie powinno to wyglądać tak ( ja  się wcale do tego nie stosowałam )
Daje wam tutaj link do fajnej tabeli kalori wystarczy zaznaczyć co się dziś jadło i ona policzy ci ile wchłonęłaś tych kcal...( ja też jej używałam)

http://www.tabele-kalorii.pl/


Zasady diety:
Zaplanuj 5 posiłków dziennie: śniadanie (250 kcal), drugie śniadanie (100 kcal), obiad (350 kcal), podwieczorek (100 kcal) i kolację (200 kcal). Przez miesiąc z tej diety mogą korzystać wszyscy. Dłuższe jej stosowanie wymaga konsultacji z lekarzem. Dietę 1000 kalorii żywieniowcy uważają za jedną z bezpieczniejszych. Osoby ciężko pracujące fizycznie przekonają się jednak, że 1000 kalorii dziennie to zbyt mało. Mogą zatem wybrać podobną dietę, 
dostarczając organizmowi np. 1500 kcal. 
dzień pierwszy 

ŚNIADANIE:
- 1 bułka pełnoziarnista z margaryną, - 2 cienkie plasterki wędliny drobiowej, - kilka plasterków świeżego ogórka, - herbata lub kawa bez cukru 
DRUGIE ŚNIADANIE:
- 1 jabłko 
OBIAD:
- 10 dag piersi kurczaka uduszonej na oliwie z warzywami, - 1/2 szklanki ryżu ugotowanego na sypko 
PODWIECZOREK:
2 biszkopty 
KOLACJA:
sałatka z tuńczyka (120 g tuńczyka w sosie własnym wymieszaj z 2 łyżkami kukurydzy i 2 łyżkami gotowanego ryżu, dopraw do smaku solą i pieprzem), 1 szklanka soku owocowego 
dzień drugi

ŚNIADANIE:
1 tost z odrobiną odtłuszczonej margaryny, dżemu lub marmolady o obniżonej zawartości cukru, herbata lub kawa bez cukru 
DRUGIE ŚNIADANIE:
1 nektarynka 
OBIAD:
1 kotlet schabowy - usuń tłuszcz z mięsa, posmaruj je 1 łyżeczką margaryny, posyp suszoną cebulą i drobno pokrojoną szałwią, grilluj ok. 8 minut z każdej strony 
PODWIECZOREK:
2 herbatniki 
KOLACJA:
ziemniaki z fasolą - obierz 1 ziemniaka, nakłuj go widelcem, posyp przyprawą do grilla i piecz w piekarniku (190 stopni) 1 godzinę. Podgrzej 100 g fasoli z puszki. Ziemniaka z wierzchu natnij na krzyż i ściśnij boki, aby się otworzył. Nałóż na wierzch fasolę, posyp startym serem cheddar (10 g) i zapiecz, aż się roztopi. 
dzień trzeci

ŚNIADANIE:
- 1 pieczone jajo, - 1 kawałek pełnoziarnistego pieczywa chrupkiego z odrobiną niskotłuszczowej margaryny, - kawa lub herbata z mlekiem 
Pieczone jajo
- 1/2 łyżeczki niskotłuszczowej margaryny - 1 jajo - 2 łyżeczki odtłuszczonej śmietany - sól - świeżo zmielony pieprz Wysmaruj margaryną kokilkę do zapiekania. Wbij do środka jajo, na nie nałóż śmietankę. Oprósz solą oraz pieprzem i piecz 8-10 minut w piekarniku uprzednio nagrzanym do temperatury 200 stopni. 
DRUGIE ŚNIADANIE:
1 banan lub 10 dag serka homogenizowanego 
OBIAD:
gulasz z bekonu - podsmaż na margarynie bekon (1 mały stek) z 1/2 pokrojonej w plasterki cebuli, 1/2 pora oraz 1/2 marchwi, dodaj 1/4 jabłka, 60 g brukselki, 3/4 szklanki bulionu, sól i pieprz oraz przyprawę do zup. Gotuj 20 minut, a następnie dodaj 1/2 łyżki posiekanej natki pietruszki. PODWIECZOREK: 1 mandarynka i 1 ogórek (mandarynkę podziel na cząstki, kawałek ogórka pokrój na taką samą liczbę plasterków, nadziej po jednym na wykałaczkę) 
KOLACJA:
zapiekanka z warzyw - rozpuść na patelni 1/2 łyżki margaryny i ułóż na niej warstwę pokrojonych w plasterki ziemniaków (50 g), cebuli i startego sera cheddar (10 g), przypraw solą i pieprzem, ułóż następną warstwę. Duś pod przykryciem ok. 30 minut. Zapiekankę posyp pozostałym serem, patelnię wstaw do piekarnika i piecz bez przykrycia, aż ser się zarumieni. 
dzień czwarty

ŚNIADANIE:
berlińska przekąska, kawa lub herbata 
Berlińska przekąska
- 1 kromka pumpernikla - 1 łyżeczka chudego serka topionego - 1 plasterek szynki westfalskiej - 1 pokrojony w plasterki pomidor - 1 gałązka pietruszki Posmaruj pumpernikiel serem, połóż na niego szynkę i plastry pomidora, udekoruj pietruszką. 
DRUGIE ŚNIADANIE:
- 1 opakowanie chudego serka wiejskiego 
OBIAD:
- stek z szynki lub bekonu (ok. 175 g) Usuń tłuszcz z mięsa. Posmaruj stek 1 łyżeczką roztopionej margaryny i piecz w piekarniku kilka minut z każdej strony 
PODWIECZOREK:
- 1 kiwi z serkiem (kiwi schłódź, zetnij czubek, miąższ wymieszaj z 1 łyżeczką chudego serka wiejskiego) 
KOLACJA:
kiełki fasoli z krewetkami (1 kromkę chleba posmaruj odrobiną margaryny, wymieszaj garstkę kiełków fasoli z 1 łyżką obranych krewetek i małym kawałkiem posiekanego ogórka, dodaj kilka kropli sosu sojowego i sok z cytryny, ułóż na chlebie i posyp pieprzem) 
dzień piąty

ŚNIADANIE:
- 1 szklanka soku pomarańczowego, serowy tost francuski 
Serowy tost francuski (3 porcje)
- 1 łyżeczka startego sera cheddar - 2 łyżeczki niskotłuszczowej margaryny - 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki - szczypta pieprzu cayenne - 3 kromki bagietki, grubości 5 mm Wymieszaj ser z margaryną, pietruszką i pieprzem cayenne. Zapiecz kromki bułki z jednej strony. Rozprowadź serową mieszankę po nieopieczonej stronie kromki i włóż bagietki z powrotem do opiekacza, aż się zrumienią. 
DRUGIE ŚNIADANIE:
- 3 suszone morele 
OBIAD:
- szaszłyki z sosem orzechowym 
Szaszłyki z sosem orzechowym (4 porcje)
- 1 szklanka orzechów włoskich w kawałkach - 2 posiekane cebule dymki - 4 łyżki bulionu wołowego z 1/2 kostki - 3 łyżki soku cytrynowego - 1/4 łyżki mielonego imbiru - 450 g chudej wołowiny na pieczeń - sól - świeżo zmielony czarny pieprz - 1 szklanka twarożku - 1/2 szklanki ryżu ugotowanego na sypko Zmiksuj na gładką masę w blenderze lub malakserze orzechy, cebulę, bulion, sok z cytryny, imbir, sól i pieprz. Nadziej mięso na patyczki i ułóż je na ruszcie do pieczenia. Z wierzchu posmaruj odrobiną sosu orzechowego. Grilluj, a gdy mięso zmięknie, przełóż je na ogrzane talerze. Rozmieszaj twarożek z resztą sosu orzechowego. Jedz w małych naczyniach z mięsem i ryżem. 
PODWIECZOREK:
pomidory z twarożkiem (2 pomidory przekrój na pół, usuń gniazda nasienne, napełnij serkiem wiejskim wymieszanym ze szczypiorkiem) 
KOLACJA:
- specjał z salami i szpinakiem 
Specjał z salami i szpinakiem
Rozgnieć 50 g rozmrożonego szpinaku z 1 łyżką niskotłuszczowego miękkiego sera, dopraw gałką muszkatołową i rozprowadź na kawałku pumpernikla. Kromkę przekrój na pół. Udekoruj każdą połówkę cienkimi plasterkami salami, przekrojonego i złożonego na kształt rożków. Przybierz listkiem pietruszki. 
dzień szósty

ŚNIADANIE:
- 2 plasterki żółtego sera, - 1 mały pomidor, - 1 kromka cienko posmarowanego pieczywa, - kawa lub herbata 
DRUGIE ŚNIADANIE:
- 1 małe opakowanie nisko tłuszczowego jogurtu owocowego 
OBIAD:
- ryż z jajem 
Ryż z jajem (4 porcje)
- 1 opakowanie ryżu z warzywami - 4 jaja Wsyp paczkę ryżu na dużą patelnię, dodaj wodę, doprowadź do wrzenia, przykryj i gotuj 15 minut. Zdejmij pokrywkę i zrób 4 zagłębienia w ryżu. Do każdego z nich wbij jajo. Ponownie przykryj i gotuj przez kolejne 5 minut, aż jaja się zetną. Ryż jedz na ciepło, zaraz po przygotowaniu. 
PODWIECZOREK:
- 3 suszone śliwki (śliwki natnij z boku, usuń pestkę, w środek włóż nadziewaną zieloną oliwkę) 
KOLACJA:
- 1 kanapka z wątrobianką, - 1 szklanka soku owocowego 
Kanapka z wątrobianką
Rozgnieć 2 łyżeczki niskotłuszczowej margaryny z 1 łyżką żurawiny do mięs i rozsmaruj na kromce chleba bez skórki. Przekrój kromkę na pół. Na wierzchu każdej połówki ułóż po 2 cienkie pasterki wątrobianki.
Nie trzeba się do tego stosować ja robiłam wszystko wedłuug własne interpretacji :D

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz